Αιμοπεταλιαφαίρεση


Τα αιμοπετάλια είναι μικρά κύτταρα του αίματος που βοηθούν στην αιμόσταση, στο σταμάτημα δηλαδή μιας αιμορραγίας από τα αγγεία, δίνοντας την ευκαιρία στον οργανισμό να ξεκινήσει την επούλωση. Μετάγγιση αιμοπεταλίων χρειάζονται τα άτομα που πάσχουν από απλαστική αναιμία, λευχαιμία ή σε εκείνους που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση οργάνων. Ασθενείς που έχουν χάσει μεγάλες ποσότητες αίματος μετά από τραυματισμό ή ένα πολύωρο χειρουργείο, μπορούν επίσης να χρειαστούν αιμοπετάλια. Η επιβίωση των ατόμων αυτών εξαρτάται από την μετάγγιση αιμοπεταλίων.
Μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος συλλογής αιμοπεταλίων ήταν με το διαχωρισμό τους από το αίμα που πρόσφερε ο αιμοδότης. Από κάθε φιάλη παράγεται από την αιμοδοσία μια μικρή ποσότητα αιμοπεταλίων. Σήμερα όμως τα προηγμένης τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα γνωστά ως ‘’διαχωριστές κυττάρων’’, μας επιτρέπουν να συγκεντρώσουμε αρκετά αιμοπετάλια από ένα μόνο δότη ώστε να αντιμετωπιστούν οι 24ωρες ή 48ωρες ανάγκες ενός ασθενή.
Οι διαχωριστές αφαιρούν αυτόματα τα αιμοπετάλια από το αίμα που προσφέρει ο δότης και επιστρέφουν σ’ αυτόν τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος είτε από το ίδιο χέρι είτε από το άλλο ανάλογα με τον τύπο του διαχωριστή που χρησιμοποιούμε. Η διάρκεια ζωής των αιμοπεταλίων είναι μόνο 5 ημέρες. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ανάγκη να έχουμε εθελοντές δωρητές αιμοπεταλίων.
Για να γίνει κάποιος δότης αιμοπεταλίων θα πρέπει να επισκεφτεί τα Νοσοκομεία της Κρήτης για να ελεγχθεί η καταλληλότητά του μετά από ένα πλήρη εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο. Εφόσον κριθεί κατάλληλος θα ειδοποιηθεί να δώσει αιμοπετάλια τις επόμενες ημέρες. Ή διάρκεια της αιμοπεταλιαφαίρεσης είναι περίπου 1 ώρα. Κατά την διάρκεια της αμοπεταλιαφαίρεσης υπάρχει ιατρική και νοσηλευτική επίβλεψη και φροντίδα.
Τα κριτήρια καταλληλότητας για την εθελοντική αιμοδοσία και την αιμοπεταλιαφαίρεση είναι κοινά. Δωρητές αιμοπεταλίων μπορούν να γίνουν υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18 έως 60 ετών που είναι ήδη εθελοντές αιμοδότες, έχουν αυξημένο αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα και κατάλληλες φλέβες. Αιμοπεταλιαφαίρεση μπορεί να πραγματοποιείται περισσότερες από 1 φορά το μήνα χωρίς όμως να υπερβαίνουν τις 24 φορές το έτος.