Kέντρο Αιμοδοσίας Βενιζέλειου Γ.Ν Ηρακλείου



Το Κέντρο Αίματος ΓΝ Ηρακλείου «Βενιζέλειο» έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας ως ένα από τα 4 (τέσσερα) Κέντρα Αίματος της Ελληνικής επικράτειας. Τα Κέντρα Αίματος είναι υπηρεσίες αιμοδοσίας που συνιστώνται, εξουσιοδοτούνται, διαπιστεύονται και λαμβάνουν άδεια λειτουργίας με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.). Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν τα Κέντρα Αίματος στο Ε.ΚΕ.Α. για την εξουσιοδότηση, τη διαπίστευση ή τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, το περιεχόμενο της έκθεσης δραστηριοτήτων του προηγούμενου έτους και οι βασικές απαιτήσεις ελέγχου για τις αιμοδοσίες πλήρους αίματος και πλάσματος, καθώς και οι απαιτήσεις επισήμανσης που θα πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα του συστατικού. Το Κέντρο Αίματος του νοσοκομείου εποπτεύεται και ελέγχεται από το Ε.ΚΕ.Α σε ότι αφορά τη διαδικασία αιμοδοσίας και εν γένει διαχείρισης του αίματος.
Έχει πιστοποιήσει τη λειτουργία του σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO9001:2015 το Δεκέμβριο του 2018 και έχει ως βασικό στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του σύμφωνα με την Πολιτική Ποιότητας που το διέπει.
Οι καθημερινές ανάγκες αίματος στην χώρα μας είναι μεγάλες. Οι ποσότητες που καταναλώνονται ετησίως ξεπερνούν τις 600.000 μονάδες. Χρειάζονται το αίμα και τα παράγωγα του για να μεταγγιστούν τραυματίες, ασθενείς με κακοήθειες ή αιματολογικά νοσήματα άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργεία, σε μεταμόσχευση οργάνων ή μυελό των οστών.


Το ποσοστό των ατόμων που δίνουν αίμα σήμερα στην Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 6% του πληθυσμού. Οι περισσότεροι από τους αιμοδότες προσφέρουν αίμα περιστασιακά ανάλογα με τις ανάγκες των συγγενών ή των φίλων τους. Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να μετατραπούν οι αιμοδότες που δίνουν αίμα όταν έχει ήδη παρουσιαστεί ανάγκη σε τακτικούς αιμοδότες. Μόνο έτσι θα σταματήσει να συντηρείται η σημερινή ελλειμματική κατάσταση όπως τονίζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας.
Κάθε εθελοντής αιμοδότης εφοδιάζεται με κάρτα στην οποία αναγράφονται οι ημερομηνίες αιμοδοσίας σε περίπτωση που χρειαστεί αίμα ο ίδιος ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο. Οι κάτοχοι της εθελοντικής κάρτας δικαιούνται δωρεάν ετήσιο εργαστηριακό έλεγχο σε συνεννόηση με τον γιατρό της αιμοδοσίας.
Οι σύλλογοι των αιμοδοτών αποτελούνται από ομάδες ευαισθητοποιημένων ατόμων που σκοπό τους έχουν την δημιουργία τράπεζας αίματος για την κάλυψη των αναγκών των μελών τους. Συλλόγους μπορούν να δημιουργήσουν οι ενορίες, οι εργαζόμενοι σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες, σπουδαστές και φοιτητές σχολών. Κάθε σύλλογος έχει ένα υπεύθυνο ο οποίος με ανακοινώσεις, sms και e-mail ενημερώνει τους αιμοδότες και προσδιορίζει μετά από συνεννόηση με το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου την ημερομηνία και το τόπο που θα πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία. Τα μέλη των συλλόγων μπορούν να δίνουν αίμα στην κινητή μονάδα που επισκέπτεται τον χώρο τους ή να μπορούν προσέρχονται στο τμήμα αιμοδοσίας.
Ένας ακόμα τρόπος εξασφάλισης αίματος αποτελεί η προεγχειρητική κατάθεση αίματος. Η μέθοδο αυτή βρίσκει εφαρμογή στις περιπτώσεις προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και μπορεί να υλοποιηθεί εάν ο ασθενής πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.