Κεντρικός διαγωνισμός μοριακού ελέγχου αιμοδοτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεχίζοντας την προσπάθεια για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της Αιμοδοσίας
Κεντρικός Διαγωνισμός Μοριακού Ελέγχου Αιμοδοτών



Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ολοκλήρωσε τον κεντρικό διεθνή διαγωνισμό (17/18) για το Μοριακό Έλεγχο του Αίματος των Αιμοδοτών με την τεχνική των νουκλεϊνικών οξέων (ΝΑΤ) σε δύο Κέντρα αίματος, που προκηρύχθηκε στις 25/5/2018.
Ο εν λόγω διαγωνισμός δεν αποτελεί μια ακόμα διαγωνιστική διαδικασία που διενεργεί το ΕΚΕΑ αλλά εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης της Αιμοδοσίας της χώρας σε Εθνικό Σύστημα Αίματος, με συγκεντροποίηση λειτουργιών και διαδικασιών.
Το 2017 το ΕΚΕΑ ολοκλήρωσε τη συγκεντροποίηση του Ορολογικού Ελέγχου του αίματος αιμοδοτών από 96 αιμοδοσίες σε 4 Κέντρα, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση 15 εκ € ετησίως.
Ο πρώτος κεντρικός διαγωνισμός μοριακού ελέγχου του αίματος διενεργήθηκε από το Υπουργείο Υγείας το 2008 για εννέα Κέντρα αίματος με κόστος 30 εκ ετησίως και ο δεύτερος το 2013 από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, για 4 Κέντρα με κόστος 6.279.150 εκ € ετησίως. Ο τρέχων, τρίτος, διαγωνισμός διενεργήθηκε από το ΕΚΕΑ ως Κεντρική Αρχή Αγορών (ΚΑΑ), για 2 Κέντρα αίματος (ΕΚΕΑ–Αθήνα & ΑΧΕΠΑ-Θεσσαλονίκη), με ευρωπαϊκού επιπέδου τεχνικές προδιαγραφές, επίτευξη ανταγωνισμού και όρους που διασφαλίζουν πλήρως το δημόσιο συμφέρον. Το κόστος ανέρχεται σε 4.479.934 εκ € ετησίως, μειωμένο κατά 1.799.216 € από τον προηγούμενο και εξασφαλίζει τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη και ενδεχομένως διεθνώς.
Η διαρθρωτική μεταρρύθμιση της Αιμοδοσίας μέσω της κεντρικοποίησης λειτουργιών και διαδικασιών, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και ο τρέχων διαγωνισμός, αναμένεται να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας προϊόντα αίματος, αυτάρκεια της χώρας σε αίμα και παράγωγά του και τεράστιες οικονομίες κλίμακος συμβάλλοντας στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών που χρήζουν μετάγγισης αλλά και στον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών της χώρας.